2013 m. liepos 21 d., sekmadienis

Sprandinės ir bulvių troškinukas


Šį receptą esu nesižiūrėjusi nuo savo mamos. Kadangi mano tėtis mėgėjas bulvių, apie mėsa jau net nekalbu ;) , tai šis patiekalas buvo dažnas mano vaikystėje. Sakyčiau pati idėja yra panaši į čenachus... Gaminu beabejo truputėli kitaip, kadangi kiekviena šeimininkė, bet koki receptą redaguoja pagal save;) Be to daug kas priklauso nuo to - ką valgo, ko nevalgo mūsų vyrukai;)  Jeigu gaminčiau vien tik sau, tai dar įdėčiau cukinijos, baklažano kokio... tačiau, kai maniškis išgirsta apie šias daržoves iš karto purto galvą;)






Reikės:
apie 1 kg sprandinės (galima dėti ir kiaulienos kumpio);
bulvių, tiek kiek telpą į jūsų puodą (pas mane kažkur 1,5 - 2 kg);
2-3 morkas;
2 svogūnų;
česnako (aš dedu beveik visą galvutę, čia priklauso nuo ko ar mėgstas, norit ir t.t.);
gera saują šviežių krapų, petražolių;
druską, pipirai;
1 kubelio daržovių sultinio;
50-100 gr. sviesto;
grietinės, kečupo (vėl gi, tai priklauso nuo ar mėgstate).


Gaminimas:
1. Mėsytę supjaustome kąsnio dydžio, užmarinuojame druska ir pipirais ir paliekame per naktį marinuoti.
2. Įkaitiname keptuvę, ištirpiname sviestą, ir sudedame mesytę. Uždarome dangčių ir leidžiame išsiskleisti sultims, karts nuo karto pamaišant.
4. Kai mėsytę pakeps (maždaug apie 10-15 min), tada sudedame pasmulkintus svogūnus, ir dar paliekame apie 7 min pakept.
5. Galiausiai pakepinta mėsytę su svogūnais perdedame į puodą. Ant viršaus dedame supjaustytas bulves (maždaug, tokio dydžio kaip ir mėsyte, vasara aš dedu mažesnes bulves, jų nereikia perpjauti, o ir man taip gražiau ir skaniau;)), tai pat sudedame griežinėliais supjaustytas morkas ir užpilame verdančių vandenių iki pat viršaus, kol viską apsems.
6. Kai vanduo užvirs, atsiras truputėli pūtų, gražiai jas nusemkite, ir pasūdykite troškinį, sumažinkite ugnį ir palikite virti. Karts nuo karto pamaišykite, kad mėsytė atsirastų ir viršuje. Sutrupinkite vieną sultinio kubelį ir pagardinkite troškinuką. 
7. Troškinys virš apie gerą valandą, turi išgaruoti vanduo, taip, kad mėsyte ir bulvės truputėli išlįstų, mums pasirodytų;)
8. Tada sudedame pasmulkintą česnaką ir paliekame 7 min pavirt.
9. Galiausiai sudedame pasmulkintus krapus, petražoles ir išjungiame viryklę. 



Ir jau galima skanauti!
Mes mėgstame dar įdėti po šaukštą grietinės ir kečupo. Tiesa, šį patiekalą valgome su dviem įrankiais šaukštu ir šakute.


Skanaus!









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą